Kategorier
förväntningar inställning

Att springa som en tjej?

Jag tänker inte starta en feministisk debatt. Min syn är att det i världen finns tjejer, killar och de som bekänner sig däremellan, vilka de än vara månde. Punkt. Vad är problemet? Låt folk vara som de är.

Vad som dock stör mig är när vi förutsätter att man måste vara på ett visst sätt beroende på till vilket kön man bekänner sig.

Jag har ofta gillat saker som anses typiskt för killar. Samtidigt älskar jag skor och väskor, det anses typiskt för tjejer. Vad säger det om mig?  Vad säger det om omvärlden?  Spelar det någon roll? Inte för mig.

Vad som spelar roll för mig är att jag tycker om att killar och tjejer är olika, till och med det stereotypa kan vara roligt att uppmärksamma. Ofta gör killar på ett sätt och tjejer på ett annat. Eller så tror jag att det är så och blir överraskad när jag upptäcker att det är annorlunda. Det viktiga för mig är att ingen, och då menar jag ingen, varken kille, tjej eller de där emellan, ska må dåligt för att omvärlden väljer att tillskriva oss egenskaper som inte överensstämmer med vilka vi är. Bara för att vi tror att det är så det brukar vara.

När du har tid kan du titta på denna film för att förstå vad jag menar. Se den inte som en för länge sedan gjord reklam. Se den i stället som en inspiration och väckarklocka. Den anspelar på synsättet på tjejer, den kunde lika gärna gjorts för killar, eller för dem där emellan.

Spelar det någon roll?

”Run like a girl” (öppnas i eget fönster)

Jag skriver nya texter då och då. Vill du få ett mail när det sker?