Kategorier
arbete lärdomar

Förebilder

Då och då behöver jag greppa tag i min självbild och inse att jag är som jag är och välja vad jag vill göra med det.

Ibland ser jag en egenskap hos någon annan och önskar att det var precis just sådan jag vore. Ibland hittar jag egenheter hos mig själv som jag önskar att jag faktiskt saknade.

Vi har dem allihop, de där egenheterna.

När detta händer är det av godo att lära sig något nytt av människan med de önskvärda egenskaperna. Att förstå att jag har med en förebild att göra. Det är ju så här jag vill vara. Eller möjligen bli.

Att ha en förebild är enkelt. Eller att ha massor. Hur många kan du räkna upp?

Att vara en förebild är svårare. Plötsligt måste jag ha egenskaper och förmågor att förvalta och leva upp till. Utan att tappa balansen på piedestalkanten. Utan att glorian halkar ner och skymmer sikten. Att tappa strålglansen är extremt ledsamt och mycket energikrävande att polera upp på nytt.

Det viktiga här är dock att veta att förebilder både kan göra och ha fel men att de oftast också gör upp med detta. Efter det kan de göra rätt och lära vidare.

Som förälder är du en förebild. Som lärare är du en. Som kollega en annan. Eller som granne. Vän. Nätanvändare. Medtrafikant. Listan kan göras lång.

Det coola med förebilder är att de lär dig något. De lär dig hur du vill vara och hur du kan komma vidare. När du har hittat dem och lärt dig anamma det du uppskattar hos dem har du också fört både en del av dem och dig själv vidare till övriga världen.

Jag imponeras ibland av de unga nittiotalister jag möter, på jobbet och i sociala sammanhang. Energiska, uttrycksfulla, nyfikna. ”Jag känner igen mig”, säger jag med illa spelad saknad. ”Du är precis som jag var.” Lätt att låta bitterheten lysa igenom bara en nanosekund innan den bästa, mest innerligt önskade och överraskande repliken kom: ”Ja. Men du är ju som jag vill bli.”

Det coolaste av allt är att du högst troligen kommer att bli en förebild själv. Oavsett område. Ofta får du aldrig veta om det.

Men du är en.

 

Jag skriver nya texter då och då. Vill du få ett mail när det sker?